Göra plagg själv

By admin,

Är du redan less på vad säsongens mode har att erbjuda? Känns det som inget passar dig och din stil? Börja göra egna plagg istället!

Sticka

Att lära sig sticka kan vara lite svårt i början men när du väl förstår hur tekniken fungerar finns det inget som stoppar dig från att skapa tröjor och halsdukar. När du blivit lite mer avancerad kan man även göra strumpor till hela familjen och ett par riktigt mjuka vantar. Det finns videos på YouTube som kan lära dig att sticka på amerikansk eller engelskt sätt om det verkar lockande. Amerikanska stickningen kan vi rekommendera eftersom stygnen blir rakare och vill man ta mönster från nätet är de oftast på engelska med amerikansk stickning.

Virka

En lite enklare metod än att sticka men kan inte göra lika mjuka plagg. Virkning används oftast till dukar och viss del till filtar men det går att göra härliga mössor och sjalar. Virkning passar utmärkt för dem som gillar spets och mönsterdetaljer. Virkning är lättare än stickning men mönstren har en tendens att bli ganska komplicerade så det kan vara bra att söka runt på nätet eller fråga mormor om råd när man blir fast.

Sy

Att sy är det bästa sättet för att skapa sina egna plagg. Man kan börja från grunden och rita sina egna mönster men det är mycket lättare att sy om plagg man redan har. Kanske du kan lägga till en spetsdetalj längst ner på kjolen eller sy in byxorna som blivit för stora. Vill man börja från grunden så finns det studiecirklar men oftast bara i större städer och de kan vara ganska dyra. Har man disciplin och tålamod kan man lära sig själv genom att läsa böcker och se videos.