Hälsosam och vacker

By admin,

Att vara vacker kan betyda en hel del olika ting. Vad vi uppfattar som vackert varierar ju också något från person till person. Men en form av skönhet som vi människor är evolutionärt betingade att dras är faktiskt god hälsa. Och medan hälsa och ohälsa inte alltid syns till det yttre är det många former som ger sig till känna på ett eller annat sätt. Att främja sin hälsa kan på så sätt vara att framhäva sin skönhet.

God hälsa är ett väldigt brett koncept. Vi har många sätt att vara hälsosam och ju fler man kan inkludera i sitt eget liv desto bättre. Vi måste dock alltid utgå från våra egna förutsättningar. Bara för att något fungerar bra för någon man känner betyder inte att man själv kommer att se exakt samma resultat av det. Att göra en hälsokontroll är en bra plats att börja på och vi kan alla dra nytta av att lära oss mer om vår egen kropp.

God kosthållning är en bra plats att börja på och är något som betyder att vi äter näringsrikt och varierat, får i oss alla vitaminer och mineraler kroppen behöver och inte har för stort kaloriintag per dag. Kosten är också det mest effektiva sättet att gå ned i vikt, mycket mer så än träning. Käppar i hjulen kan uppstå genom exempelvis matallergier och mer restriktiva dieter som vegetarianism och veganism. Men de behöver inte vara barriärer så länge vi utrustar oss med rätt kunskap. Och att ta hjälp av en expert skadar aldrig.

Motion är också ett område vi alla bör lägga ned tid och energi i. Daglig motion mellan 30-60 minuter är det rekommenderade minimum som håller oss bättre skyddad från en rad olika besvär. Och medan den bör vara pulshöjande behöver det inte vara utmattande för att man ska kunna få bra effekt. Som regel brukar man säga att ju lägre intensitet desto längre måste man hålla sig aktiv för att det ska ge bra effekt. Av denna anledning kan man mycket väl inkludera saker som hushållsarbete i sin dagliga motion, men det kommer inte räcka med 30 minuters dammsugning för att fylla behovet.