Huden och fukt

By admin,

Om man sträcker ut armen och inspekterar sina knogar är det mycket möjligt att de ser torra ut med en hel del sprickor. Detta beror helt enkelt på att huden har torkat ut. Då kanske man frågar sig varför detta egentligen händer?

Huden är ett ett väldigt komplext organ som består av flera lager där mängder av viktiga processer tar plats. Den yttersta delen av huden kallas för överhuden och beroende på var på kroppen man tittar kan den vara allt mellan 0,05 – 1,5 mm tjock. Den är i regel som tunnast kring ögonlocken och som tjockast på bland annat fotsulorna.

Det yttersta lagret av överhuden är uppbyggt av döda hudceller. Dessa drar till sig vatten med hjälp av molekyler som absorberar vatten från luften och låser in dem i själva cellen. I torrare klimat bildar cellerna mer av ämnen som klarar av detta.

Ett lager av olika fetter ligger under överhuden och fångar upp vatten som försöker avdunsta från huden. Under detta ligger ett näst intill vattentätt lager. Det finns speciella kanaler som släpper in vatten till detta lager, men det släpper inte ut det.

Slutligen i botten ligger ett lager fullt av celler med hyaluronsyra, ett slags socker som binder sig till vatten. Så i det stora hela verkar vi ju ha en kropp som är uppbyggt bland annat för att hålla inne fukt. Vilket ju bara gör frågan varför huden torkar ut så mycket viktigare att svara på.

Det är faktiskt så att våra gener, vår ålder och osmotisk potential alla spelar en roll i detta. Och det är en väldigt stor roll. För att viktiga enzymer ska kunna göra sitt jobb behöver de också vatten. Och kan inte huden få tillförsel av fukt fungerar inte dessa som de ska.

För personer med problemhud blir detta ännu besvärligare och riktigt torr och sprucken hud kan faktiskt släppa in bakterier och orsaka infektioner. Som tur är finns det behandlingar som kan hjälpa huden att fånga in mer fukt, oavsett vilken hudtyp man har.

Och ju äldre vi blir desto mer behöver vi förlita oss på artificiella metoder då vi inte kan stoppa kroppen från att tillverka mindre fuktfångande verktyg. De produkter man använder får då också en viktigare roll och det är bra att höra sig för efter mildare alternativ som inte blockerar kroppens naturliga funktioner.