Kända modeller

By admin,

Modeller arbetar hårt för att skapa sin karriär. Vissa slår aldrig igenom medan andra går spikrakt uppåt och syns över hela världen. Vi tänkta prata om fem stora namn idag och berätta lite om deras karriär för att visa vilka olika vägar man kan gå för att nå toppen: några nykomlingar och några seniorer. 

Jessica Stam

En nykomling från Kanada. Det är inte konstigt om ni inte har hört namnet förut, hon är i början av sin karriär men har redan hunnit med en hel del stora projekt.

 

 

Stam föddes 1986 i Ontario och växte upp på en bondgård med sex bröder. Hon levde ett simpelt liv i ett religiöst hem tills modellagenten Michéle Miller från International Model säg Stam när hon lämnade en nöjespark. Innan Stam började sin modellkarriär hade hon planer på att utbilda sig till tandläkare. Den drömmen kommer nog aldrig att slå in. Istället gick en annan dröm i uppfyllelse.

Stam blev snabbt fotografen Steven Meisels musa och tack vare att hon fick vara med i alla hans kampanjer, fick hennes karriär snålskjuts till toppen. Sedan dess har hon gjort olika reklamjobb för flera stora namn, däribland Marc Jacobs, Giorgio Armani och Anna Sui. Hon har varit med på omslaget av Vogue och gått på över 64 catwalks runt om i världen. 2007 utnämnde tidningen Forbes Stam till av den 15 bäst avlönade modellerna. Hon knep 15:e platsen, vilket är riktigt aktningsvärd för någon som inte har jobbat mer än några år.

Agyness Deyn

Denna kvinna är en senior trots att hon bara är strax över trettio. Agnyess Deyns (som uttalas Agnes Dean) riktiga namn är Laura Hollins och föddes 1983 i England. Hon är mitten barnet och gick i katolsk skola. Hennes mamma, Agyness och hennes syster har alla bytt namn. Agyness själv gick till sin moders vännina som är en numerolog och frågade vilket stavsätt av namnet Agnes som skulle ge mest framgång, och väninnan svarade Agyness. Hennes mamma och syster har både bytt efternamn till Deyn.

 

 

Agyness sägs också har blivit upptäckt mitt på gatan. Det tog inte lång tid innan hon prydde det amerikanska omslaget av Vogue (tillsammans med Jessica Stam!) med flera andra modeller. Hon har gjort reklamkampanjer för Doc Martens, Vivienne Westwood, Shiseido, Burberry och många fler.

Hon har blivit utnämnd en av de 30 bästa modellerna under 2000-talet, men har numera lagt modellkarriären på hyllan. Hon sägs ha tröttnat på yrket och försöker nu övergå till musik och teater.

Yuiko Matsukawa

En nykomling som inte är ett sådant stort namn i Sverige (än!), men hon är faktiskt en av Japans hetaste modeller just nu. Matsukawa är en välrundad underhållare redan vid 24 års ålder, hon har inte bara en fin modellresumé: hon har även varit med i filmer och teveserier i hemlandet. Hon cementerade nyligen sitt namn i Japan när hon var med i filmen Terrace House: Closing Door. Detta namn kommer nog att dyka upp mer och mer i västerländsk media med tanke på den konstanta uppgången i hennes karriär.

Matsukawa har nyligen skrivit kontrakt med Poker Stars och kommer att agera som deras ambassadör. Hon deltog i Macau Poker Cup i Kina och kommer säkerligen att dyka upp på flera stora turneringar under året. Hon säger själv att hon älskar att spela poker och tänker utveckla sitt spelande för att bättra representera företaget. Tack vare detta kontrakt kommer hon att nå ut till en större, global publik och få chansen att jobba med de största namnen i modellbranschen.

Raquel Zimmerman

Zimmermann är en 31-årig modell från Brasilien. Hon upptäcktes redan som fjortonåring och reste till både Japan och Paris för att skapa sitt namn. Ännu en gång har Steven Meisel hjälpt en modells karriär: han var nämligen fotografen som plåtade henne till omslaget av italienska Vogue under 2000 och därefter tog karriären fart på allvar.

 

 

Zimmermann har en lång lista av kampanjer bakom sig, hon har i princip arbetat med alla de stora märkena och designernamnen. Hon är trefaldiga deltagare i Victoria’s Secrets Fashion Show och var också en av personen som var med på Vogueomslaget 2007 tillsammans med Stam och Deyn. Hon ligger även på första plats i models.coms stora lista över de 50 snyggaste modellerna.

Coco Rocha

Sist men inte minst har vi 26-åriga Coco Rocha från Kanada. Hon har båda irländsk och ukrainskt härkomst vilket har gett henne ett vackert och eget utseende. Hon, såsom många andra, blev upptäckt istället för att ha sökt modellyrket själv. Rocha upptäcktes av agenten Charles Stuart när hon deltog i en irländsk danstävlingen.

 

 

I början av sin karriär visste hon inget om branschen, men hennes vänner hjälpte henne att plugga om branschen mellan skolstudierna. Det tog bara två år innan hon slog igenom: då var det hon som öppnade Christian Lacriox haute coutre show i Paris. Därefter klev Steven Meisel in i bilden och hon fick ett exklusivt kontrakt med fotografen. Hon hjälpte henne att komma igång och snart hade hon gjort jobb åt Marc Jacobs och Anna Sui.

2011 blev hon ansiktet för Karl Lagerfelds nya kollektion och hon har också fått chansen att visa upp sina förmåga i dans i olika reklamfilmer.