Ta hand om sommarfötterna

By admin,

”Ta av dig skorna” diktade Povel Ramel i en sång där det framhölls alla möjliga fördelar med att vara barfota. Det stämmer mycket väl och visst är det skönt att efter en lång vinter få ta av både strumpor och skor.

Man ska vara rädd om sina fötter och det ligger mycket i det eftersom det beräknas att en människa normalt går några varv runt jorden under sin livstid. Dessutom måste fötterna tas om hand för olika perioder och inför barfotasommar behöver de skötas extra med insmörjning, fotvård och omsorg.

Fotvård

Fotvårdssalva och krämer finns i ett stort utbud och hur ska man veta vad som är bäst? Inte alltid är dyra krämer bästa recept. Viktigt är att sköta om fötter som har fått slita hårt på bara marken. Man lindrar obehag efter en lång dag ute i solen medelst fotbad rätt och slätt. Lägg i ett par matskedar natriumbikarbonat, det får huden att mjuka upp. Torra fötter hjälps med att smörja på solrosolja och även jojoba är bra för huden. Honungen är mjukgörande och samtidigt fuktgivande, dessutom rik på antioxidanter, enzymer och C-vitamin förutom en del mineraler. För tvätt av fötter är vanlig tallsåpa mycket bra.